OLEJ RYCYNOWY W KOSMETYCE – ZDROWIE I PIELĘGNACJA

Olej rycynowy w kosmetyce jak i w kuchni jest znany już od czasów starożytności jako środek przeczyszczający, ma również wiele właściwości leczniczych i jest niezawodnym, naturalnym specyfikiem pielęgnacyjnym. W czasach, gdy otacza nas chemia warto sięgnąć po stare, sprawdzone, babcine sposoby. Olejek rycynowy (łac. Oleum Ricini) zwany również, ze względu na kształt liści, jako Dłoń Chrystusa (Oleum Palmae Christi) pozyskuje się z rącznika pospolitego (Ricinus communis L.). To roślina, która pochodzi z Afryki i Bliskiego Wchodu. Przyjmuje się, że pierwotnie roślina występowała w Etiopii, nasiona znajdowano w grobowcach egipskich 4 tys. lat p.n.e. Papirusy sprzed 4000 lat zawierają informacje o uprawie i zastosowaniu medycznym rącznika. Informacje o roślinie znajdowano w literaturze arabskiej, greckiej i rzymskiej. Za czasów greckich rącznik dotarł prawdopodobnie do Persji, Indii i Chin. Jeśli chodzi o Europę w 1788 roku olejek rycynowy został uznany przez farmakopeę londyńską jako środek medyczny. W Polsce rącznik jest uprawiany jako roślina jednoroczna. Olej pozyskuje się w procesie tłoczenia na zimno, co pozwala na usunięcie toksycznej rycyny. Sama rycyna jest silnie trująca, natomiast olejek rycynowy nie zawiera substancji szkodliwych. Olej rycynowy zawiera w swoim składzie: gliceryd 18-węglowego kwasu rycynolowego (80%), glicerydy kwasu oleinowego (7%), linolowego (3%), palmitynowego (2%), stearynowego (1%).

Olej rycynowy i jego pochodne wykorzystuje się do produkcji: mydeł, farmaceutyków, perfum, maści, kremów, detergentów, smarów, płynów hydraulicznych i hamulcowych, farb, farb drukarskich, tworzyw sztucznych odpornych na zimno, wosków, past, nylonu. W przemyśle spożywczym olej rycynowy stosuje się jako dodatek do żywności. Czy warto mieć olej rycynowy w domowej apteczce? Odpowiedź jest jedna: zdecydowanie tak. Olej rycynowy to idealne, naturalne lekarstwo na wiele dolegliwości i doskonały specyfik do pielęgnacji.

olej rycynowy w kosmetyce

OLEJ RYCYNOWY ROZWIĄZUJE PROBLEMY TRAWIENNE

Jeśli męczą nas zaparcia nie bójmy się sięgnąć po olejek rycynowy. To silny środek przeczyszczający, wzmaga naturalną perystaltykę jelit. W organizmie ulega on enzymatycznemu rozpadowi do gliceryny i nienasyconego kwasu rycynolowego który ulega stopniowemu zmydlaniu do mydeł sodowych i potasowych. Kwas rycynolowy i mydła wspomagają pracę jelit i ułatwiają ich oczyszczanie. Olejek rycynowy działa szybko i skutecznie, oczywiście zażywany zgodnie z zalecanym dawkowaniem. Amerykańska Agencja Żywności i Leków FDA zaklasyfikowała olej rycynowy jako „ogólnie znany jako bezpieczny i skuteczny”.

NATURALNY ŚRODEK PRZECIWBÓLOWY? OLEJ RYCYNOWY!

Gorący okład z olejku rycynowego łagodzi bóle głowy, brzucha, bóle krzyża, kręgosłupa, pomaga w problemach z wątrobą. Należy namoczyć kawałek flaneli w gorącym olejku, przyłożyć do chorego miejsca, owinąć folią by jak najdłużej utrzymać ciepło. Można również wykorzystać zimny olejek, a w celu ogrzania przyłożyć w miejsce okładu termofor. Do zmycia preferuje się roztwór sody oczyszczonej z wodą. Okłady z olejku będą pomocne również przy artretyzmie, bólach mięśni, bólach stawów. Ogromnym zwolennikiem okładów z oleju rycynowego był Edgar Cayce propagator medycyny naturalnej.

Twierdził on, że okłady pobudzają mechanizmy obronne organizmu, poprawiają krążenie, poprawia się obieg limfy, a tym samym usuwają toksyny z organizmu. Olejek rycynowy poleca się do masowania piersi w celu pobudzenia napływu mleka przy karmieniu. Olejek rycynowy przyniesie ulgę bolącym zmęczonym stopom. Stopy smarujemy na noc olejkiem i zakładamy bawełniane skarpetki. Długotrwały masaż olejkiem rycynowym pomaga w walce z haluksami.

Okłady z olejku rycynowego pomogą w leczeniu następujących dolegliwości:

  • zaparcia,
  • nieżyt żołądka,
  • wrzody,
  • zapalenie pęcherzyka żółciowego,
  • zapalenie wyrostka,
  • zapalenie okrężnicy,
  • zapalenie nerek,
  • infekcje wątroby,
  • niedrożność jelit,
  • bóle mięśni,
  • bóle stawów,
  • bóle kręgosłupa,
  • pęknięcia odbytu,
  • hemoroidy,
  • bóle głowy,
  • gorączka,
  • bóle reumatoidalne.

olej rycynowy w kosmetyce

OLEJ RYCYNOWY NA POMOC PROBLEMOM SKÓRNYM

Olejek rycynowy cudownie regeneruje i leczy skórę. Olejek rycynowy możemy stosować miejscowo na zmiany skórne, wystarczy namoczyć wacik, ale możemy również smarować całą twarz (leczenie trądziku). Olej rycynowy zawiera kwas rycynolowy, który ma silne działanie przeciwbakteryjne. Lecznicze działanie wyciągu z rącznika pospolitego odczujemy przy następujących dolegliwościach:

  • trądzik,
  • liszaj,
  • poparzenia słoneczne,
  • kurzajki,
  • rozstępy,
  • czyraki,
  • grzybica stóp,
  • redukcja blizn,
  • jęczmień oka.

PIELĘGNACJA OLEJEM RYCYNOWYM

Piękno nie jedno ma imię. W trosce o piękną skórę, włosy, paznokcie warto zaprzyjaźnić się z olejkiem rycynowym. Jeśli sen z powiek spędza nam upływający czas i chcemy zachować młodość jak najdłużej odpowiedź jest jedna: olej rycynowy. Olej rycynowy w kosmetyce to w rzeczywistości prawie nierozerwalne słowa.

Olejek rycynowy doskonale nawilża skórę, a to dzięki obecności kwasów tłuszczowych. Olej rycynowy stymuluje produkcję kolagenu i elastyny, więc idealnie redukuje zmarszczki również wokół delikatnej skóry oczu. Dzięki pielęgnacji olejkiem skóra jest nawilżona, zdrowa, pełna blasku, odmłodzona i świeża.

Ricinus communis L

Olej rycynowy wzmacnia rzęsy i brwi. Wymaga to odrobiny czasu i cierpliwości. Codziennie przed snem warto smarować rzęsy i brwi. Olej wzmacnia je i chroni przed łamaniem i wypadaniem. Warto opakowanie po zużytym tuszu do rzęs umyć płynem do demakijażu, wlać olejek i w ten sposób aplikować na rzęsy i brwi. Na cudownej kuracji olejem rycynowym skorzystają również włosy. Kuracja olejkiem rycynowym wzmacnia włosy, jest idealna na rozdwajające się końcówki, zapobiega wypadaniu włosów. Włosy stają się grubsze, lśniące, zdrowe, łatwiej się rozczesują. Ale, uwaga, olejek rycynowy przyciemnia włosy. Warto kroplę olejku dodać po prostu do maseczki do włosów nie wymagającej spłukiwania. Można również przygotować domową maskę: zmieszać olej rycynowy (1/4 szklanki) z żółtkiem i sokiem z cytryny. Lekko podgrzewamy i nakłady minimum na godzinę, można na całą noc. Olejek rycynowy nie jest wskazany do włosów przetłuszczających, ale nawet w takim przypadku będzie pomocny na końcówki włosa. Na osłabione włosy, rozdwajające się końcówki warto stosować maskę: łyżka olejku rycynowego, żółtko, łyżka oliwy z oliwek. Olej rycynowy dzięki działaniu przeciwbakteryjnemu jest wskazany przy łupieżu, swędzeniu skóry głowy. Słabe, rozdwajające się paznokcie również wzmocnimy za pomocą olejku rycynowego. Wystarczy wmasować i czekać na efekty, które niewątpliwie się pojawią.

Kolejny raz natura hojnie obdarza nas swoim dobrodziejstwem. Rącznik pospolity daje nam olejek rycynowy, który jest niezastąpiony przy problemach zdrowotnych i dermatologicznych. Stosowany wewnętrznie pomoże nam się uporać z problemami trawiennymi, zewnętrznie możemy go stosować od stóp do głów. Dosłownie, bo nasze stopy pod wpływem olejku staną się gładkie i delikatne, zwalczymy olejkiem grzybicę stóp, pomoże nam w leczeniu haluksów, po drodze możemy zwalczyć rozstępy, zmiany skórne, bóle różnego pochodzenia (cudowne okłady i masaż olejem rycynowym), skóra naszej twarzy zachowa młodość, wyleczymy trądzik i inne zmiany skórne, i wreszcie nasza głowa…olejek rycynowy zwalczy ból głowy, a także wzmocni nasze włosy.

OLEJEK RYCYNOWY TO CUDOWNY LEK I KOSMETYK DZIAŁAJĄCY OD STÓP DO GŁÓW.

Jeśli chcemy mieć gwarancję zdrowia i urody sięgnijmy po ekologiczny olejek najwyższej jakości, który jest tłoczony z rącznika pospolitego na zimno. To 100% olejek rycynowy o 100% działaniu:

Olej rycynowy w tuszu do rzęs nadającym objętości Olej rycynowy w pomadce do-ust Olej rycynowy w błyszczyku do ust Słodki Melon Lavera

Olej rycynowy Pukka Olej rycynowy w olejku do masażu